Invertorové tepelné čerpadlo: Maximální úspora energie a dlouhá životnost

Invertorové tepelné čerpadlo: Maximální úspora energie a dlouhá životnost

Moderní tepelná čerpadla vzduch-voda jsou v dnešní době téměř výhradně invertorová. Díky této technologii jsou až o 30 % úspornější než tepelná čerpadla on/off a zároveň mají i delší životnost. Mají invertorová čerpadla i nějaké slabé stránky? Čtěte dál a dozvíte se to.

Moderní tepelná čerpadla vzduch-voda jsou v dnešní době téměř výhradně invertorová. Díky této technologii jsou až o 30 % úspornější než tepelná čerpadla on/off a zároveň mají i delší životnost. Mají invertorová čerpadla i nějaké slabé stránky? Čtěte dál a dozvíte se to.

Invertorové tepelné čerpadlo – co to je

Důležitou součástí tepelného čerpadla vzduch-voda je kompresor. Jeho hlavním úkolem je stlačování chladiva, které pomáhá přenášet teplo v rámci celého systému. Chod kompresoru může být regulován dvěma způsoby: invertorovou technologií, nebo režimem on/off.

Tip: Zajímá vás, jak funguje tepelné čerpadlo? Přečtěte si také náš další článek.

Invertor je frekvenční měnič, který umožňuje čerpadlu automaticky regulovat výkon kompresoru (jeho otáčky) podle aktuální venkovní teploty a potřebě ohřevu topné vody. Naproti tomu tepelná čerpadla on/off (start-stop) mají buď kompresor spuštěný na 100% výkon, nebo je vypnutý.

Rozdíl mezi klasickým on/off a invertorovým tepelným čerpadlem

Tepelné čerpadlo on/off pracuje tak, že ve chvíli kdy dosáhne nastavené teploty, vypne kompresor a znovu ho zapne zase ve chvíli, kdy teplota poklesne pod určitou mez. To může vést k častému spouštění a opětovnému vypínání (tzv. taktování), což zvyšuje spotřebu energie zároveň negativně ovlivňuje životnost kompresoru. 

Naopak invertorové tepelné čerpadlo pracuje s nastavitelnou frekvencí, udržuje stabilní teplotu plynule a spotřebovává méně elektrické energie. Uvádí se, že invertorové tepelné čerpadlo je úspornější přibližně o 20–30 %. S ohledem na použití pokročilejší technologie jsou tepelná čerpadla s invertorem přibližně o 30 % dražší než čerpadla on/off.

Víte, že…? Zamezit taktování pomáhá také vhodně zvolená akumulační nádoba. Ta je u čerpadel s on/off kompresorem v podstatě nutností, výhody ale přináší i při zapojení s invertorovým tepelným čerpadlem. Vše vysvětluje Karel Náprstek, vedoucí vývoje tepelných čerpadel, v dalším článku na našem blogu.

Dimenzování výkonu tepelného čerpadla s invertorem a bez

Správné dimenzování výkonu čerpadla optimalizuje počet startů kompresoru. Pokud je čerpadlo poddimezováno, tj. má nižší výkon, než aby dokázalo pokrýt nároky na vytápění, kompresor se nadměrně zatěžuje, a hrozí, že se rychleji opotřebuje. Výkon tepelných čerpadel typu on/off se podle evropského standardu dimenzuje na 80 % tepelné ztráty domu. Invertorová tepelná čerpadla se dimenzují na 100% pokrytí tepelné ztráty objektu. U nich totiž taktování nehrozí, protože, jak už jsme zmínili, typ jejich kompresoru umožňuje plynulou regulaci výkonu. 

Výhody invertorového čerpadla

  • Větší teplotní komfort díky plynulé regulaci výkonu kompresoru.
  • Vyšší SCOP (sezónní topný faktor) než u klasických tepelných čerpadel.
  • Delší životnost kompresoru.
  • Úspora energie a tedy i nákladů na vytápění.
  • Prevence zamrznutí tepelného čerpadla. Efektivnější odtávání venkovní jednotky v zimě – invertor automaticky přepne pracovní frekvenci kompresoru na vysokofrekvenční provoz a tím výrazně zkrátí dobu odmrazování.
  • Ještě nižší hlučnost tepelného čerpadla při nízkých otáčkách kompresoru. Zatímco on/off tepelná čerpadla jedou stále na plný výkon kompresoru 
  • Menší zatížení elektrické sítě díky plynulému chodu. Ocení domácnosti se slabším jističem, kterým tak start čerpadla nepřetíží domácí rozvody elektřiny.

Tepelná čerpadla s invertorem jasně vedou

S ohledem na výše uvedené výhody jsou v naprosté většině případů preferována invertorová tepelná čerpadla. Ostatně – výrobci se ve vývoji soustředí v posledních letech takřka výhradně právě na komponenty pro technologie s proměnným výkonem. Pro některé případy může být vhodné i tepelné čerpadlo start-stop, je však naprosto nezbytné, aby bylo precizně nadimenzováno a bylo propojeno se správně zvolenou akumulační nádobou.

Přesvědčili jsme vás o výhodách invertorové technologie? Kontaktujte nás a nechte si navrhnout systém vytápění s invertorovým tepelným čerpadlem na míru potřebám vaší domácnosti. Máme nejširší nabídku na trhu a instalujeme už do 50 pracovních dní od hotové stavební připravenosti.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?