Nejčastější poruchy tepelných čerpadel a jak jim předcházet

Nejčastější poruchy tepelných čerpadel a jak jim předcházet

Většině závad tepelného čerpadla se dá předejít. Správně navržený a nainstalovaný systém vytápění s tepelným čerpadlem vám na dlouhá léta zajistí úspory za energie a maximální teplotní komfort bez starostí. Co je potřeba si pohlídat, aby vám čerpadlo přinášelo jen samou radost a poruchy se vám vyhýbaly?

Většině závad tepelného čerpadla se dá předejít. Správně navržený a nainstalovaný systém vytápění s tepelným čerpadlem vám na dlouhá léta zajistí úspory za energie a maximální teplotní komfort bez starostí. Co je potřeba si pohlídat, aby vám čerpadlo přinášelo jen samou radost a poruchy se vám vyhýbaly?

Proč k poruchám tepelných čerpadel dochází

Dobrá zpráva: naprosté většině poruch tepelných čerpadel lze předejít. Stačí si vybrat kvalitní stroj, vhodně navrhnout otopnou soustavu, zajistit správnou instalaci a dopřát čerpadlu pravidelné roční servisní prohlídky a údržbu. Poruchovost tepelných čerpadel, u nichž splníte tyto podmínky, je velmi nízká a pokud se nějaký problém vyskytne, je nejčastěji provozního charakteru. 

Tepelné čerpadlo tu s vámi při správné péči bude dlouhá léta a za tu dobu se vám částka, kterou jste vynaložili na jeho pořízení, několikrát vrátí v úsporách za vytápění. Případné závady, která by se přeci jen mohly objevit, například kvůli výrobní vadě, pokryje záruka na tepelná čerpadla od výrobce.

Přečtěte si také, jaká je životnost tepelného čerpadla. V tomto článku se také dozvíte, jak problémům s čerpadlem předcházet a jak jeho životnost co nejvíce prodloužit.

Běžné poruchy tepelných čerpadel

Spíš než v samotném čerpadle bývá nejčastěji problém v otopné soustavě (v jejím provozu nebo dokonce v tom, jak je navržená). Nejběžněji to může být např.:

  • zanesené filtry,
  • nedostatečný průtok topné vody,
  • příliš vysoká teplota vody na vstupu,
  • cyklování průtoku vody,
  • pokles tlaku v systému nebo selhání expanze,
  • chybně nastavená regulace,
  • vadná nebo nevhodně dimenzovaná elektroinstalace (nevyhovující kabely, nedostatečný nebo nevhodně zvolený jistič, vadný signál HDO atd.).

Problémy s topnou vodou

Jedním z nejběžnějších problémů s tepelnými čerpadly je nedostatečný průtok vody. Pokud není zajištěn dostatečný tok vody přes výměník tepla, může to vést k problémům. Je důležité zajistit, aby voda proudila optimální rychlostí a měla správnou teplotu, aby tepelné čerpadlo mohlo efektivně fungovat.

Řadě problémů předejdete také vhodně zvoleným zásobníkem teplé vody. Pokud je teplosměnná plocha výměníku nedostatečná, topná voda nestihne při průtoku předat dost ze svého tepla a ochladit se. Pokud na výstupu dosáhne teploty nad 58 °C, hlásí pak většina většina tepelných čerpadel hlásí poruchu „příliš vysoká teplota na zpátečce“.

Nesprávné zapojení dalších čerpadel do systému může způsobit cyklování průtoku vody, což může zatížit tepelné čerpadlo a způsobit jeho selhání. Je důležité správně zapojit všechny komponenty otopného systému, aby se cyklování průtoku zabránilo.

Pokles tlaku v systému nebo selhání expanze

Pokud dojde k selhání expanze nebo poklesu tlaku v systému, může to mít pro provoz tepelného čerpadla vážné důsledky. Proto je důležité stav expanze pravidelně kontrolovat a udržovat správný tlak v systému, aby se předešlo poruchám.

Zamrzání venkovní jednotky

Při špatné instalaci (např. při nedostatečné cirkulaci vzduchu kolem jednotky) může ve velkých mrazech docházet k zamrzání tepelného čerpadla nebo k tvorbě ledovky pod venkovní jednotkou, a to z důvodu nedostatečného odvodu kondenzátu. Pokud je ale čerpadlo řádně nainstalováno, k takovým problémům nedochází ani v třeskutých mrazech. 

Nadměrná hlučnost venkovní jednotky

Tématu hlučnosti tepelného čerpadla se věnujeme v samostatném článku. Přečtěte si v něm, co může zvýšenou hlučnost způsobovat, a jak nadměrnému hluku zamezit. Ve zkratce: nejčastěji bývá na vině opět nekvalitní technické provedení nebo nevhodné umístění. Důležitou roli hraje správný základ pod tepelné čerpadlo.

Technické závady tepelného čerpadla

Pokud dojde k nějakému problému na samotném tepelném čerpadle, může to být závada:

  • kompresoru,
  • ventilátoru,
  • řídicí jednotky,
  • oběhového čerpadla,
  • teplotního čidla,
  • chladivového okruhu – únik chladiva.

Pokud je nutné některé z těchto komponent vyměnit, jedná se většinou o investici v řádu jednotek tisíc korun a výměna zabere servisnímu technikovi asi jednu až dvě hodiny. Dvěma nejdražšími položkami jsou kompresor (10 až 20 tisíc Kč + DPH) a ventilátor (necelých 13 tisíc Kč).

Jak předejít poruchám? Správná instalace a pravidelný servis

Aby se předešlo těmto problémům, je důležité mít tepelné čerpadlo správně nainstalováno a pravidelně udržováno. Pravidelná roční údržba a servis tepelného čerpadla prováděný expertem na vytápění zajistí, že bude zařízení v perfektním stavu, optimalizované na současné potřeby domácnosti, a případná závada se odhalí na počátku, než se vůbec začne projevovat.

Také je dobré z vaší strany tu a tam chod čerpadla monitorovat – všímat si informací na řídicí jednotce, neignorovat případné chybové hlášky, ale snažit se zjistit, co je způsobuje, a pokud je to potřeba, poradit se s odborníkem. Sledujte, zda čerpadlo nevykazuje zvýšenou hlučnost nebo vyšší spotřebu elektřiny. To, stejně jako například nežádoucí pokles teploty v domácnosti, může značit problém. A ten je nejlepší zachytit hned v počátku, dokud se dá snadno odstranit.

Závažné poruchy čerpadla:⁠ vyplatí se oprava, nebo nákup nového zdroje tepla?

Tepelné čerpadlo vám může bezchybně fungovat i 15 až 20 let. Pokud je přeci jen potřeba nějakou součástku vyměnit, nejedná se o vysoké sumy, jak už bylo uvedeno. Pokud chcete být proti nenadálým situacím 100% zajištěni, doporučujeme naši nadstandardní záruku na tepelné čerpadlo až na 10 let, která pokryje veškeré náklady na případné opravy i pravidelné roční prohlídky.

Vždy je dobré dát na radu odborníka a nechat si propočítat, kdy se vyplatí investovat do opravy staršího zdroje tepla, a kdy už bude výhodnější pořídit si nový, který bude s ohledem na technický pokrok ještě účinnější, úspornější a bude disponovat novými funkcemi, které vám zajistí ještě větší pohodlí. Návratnost tepelného čerpadla bývá u běžných rodinných domu zpravidla do 7 let.

Kontaktujte nás a nechte si navrhnout optimální systém vytápění, objednat si záruční či pozáruční servis nebo se jen poradit, zda by se vám vyplatilo pořízení nového zdroje tepla.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?

Spustit kalkulačku