Tepelné čerpadlo a rekuperace: Vytápějte a větrejte efektivně

Tepelné čerpadlo a rekuperace: Vytápějte a větrejte efektivně

Účinné větrání je nezbytné pro zdravou domácnost. Dvojnásob to platí v dobře izolovaných domech, kde nedochází k přirozené výměně vzduchu přes zdi a škvíry kolem oken apod. Kombinace řízeného větrání a moderního vytápění vám zajistí zdravé klima a nízké výdaje za energie.

Účinné větrání je nezbytné pro zdravou domácnost. Dvojnásob to platí v dobře izolovaných domech, kde nedochází k přirozené výměně vzduchu přes zdi a škvíry kolem oken apod. Kombinace řízeného větrání a moderního vytápění vám zajistí zdravé klima a nízké výdaje za energie.

Proč je větrání (nejen v novostavbách) tak důležité 

Zdravý vzduch, správná teplota a vlhkost jsou důležité v každé domácnosti. Zejména na dostatečnou cirkulaci vzduchu bychom neměli zapomínat. U starších domů dochází k výměně vzduchu do jisté míry samovolně. Moderní nízkoenergetické a pasivní domy jsou ale konstruovány tak, že nedochází k přirozenému prostupu vzduchu přes stavební prvky. Proto je zde nezbytné řízené větrání s rekuperací tepla, které od roku 2022 dokonce podmínkou pro výstavbu nových budov a také podmínkou pro získání dotace na novostavbu.

Tip: Podívejte se také na článek Jak topit v novostavbě.

Čím je stavba lépe izolovaná a má nižší tepelnou ztrátu, tím je důležitější řízené větráníchlazení domácnosti a ohřev vody. Naopak důležitost topného systému se snižuje – náklady na vytápění totiž budou obecně velice nízké, ať už vytápíte jakýmkoliv zdrojem. Ale stále platí, že čím efektivnější zdroj tepla je, čím více peněz za vytápění ušetříte.

Tip: Přečtěte si také, jak dosáhnout správné teploty a zdravého klima v domácnosti.

Co je to rekuperace a k čemu slouží

Systém rekuperace zajišťuje zpětné získávání tepla během větrání. Rekuperační jednotka pracuje tak, že odvádí teplo z vnitřního vzduchu (například z tepla, které vydávají lidé, spotřebiče, osvětlení apod.), které je poté předáváno nově přicházejícímu venkovnímu vzduchu.

Rekuperace tak zajistí efektivní výměnu vzduchu, aniž by docházelo ke ztrátám tepla. Rekuperační jednotky mohou vzduch zároveň filtrovat, takže zachytávají prach, alergeny a další škodlivé částice, které se díky tomu nedostanou do domácnosti. Zároveň přináší úsporu energie (a tedy i nákladů na vytápění). Rekuperace totiž umožňuje využívat teplo, které by jinak unikalo ven. V letních měsících si poradí rekuperace s chlazením. Samozřejmě ne s tak vysokou účinností jako klasická klimatizace, zato s velmi nízkými náklady a se zajištěním zdravého klima v domácnosti.

Typy rekuperace

Rekuperace se dá rozdělit do tří základních typů: pasivní, aktivní a hybridní. 

  • Pasivní rekuperace získává teplo bez dodání energie. Do výměníku proudí jednou částí systému kanálků vzduch dovnitř a druhou ven. Venkovní a vnitřní vzduch se ve výměníku nepromíchají, jen si předají energii. K přenosu tepla dochází samovolně.
  • Aktivní rekuperace využívá k získávání tepla z odváděného vzduchu princip tepelného čerpadla. Vzduch z interiéru proudí do výparníku, kde odevzdá teplo teplonosné látce. Ta se poté přemění v páru, která je následně stlačena kompresorem. Tak se ještě zvýší její teplota. V kondenzátoru pak dojde k předání tepla čerstvému vzduchu, který proudí do domu. Při tom se teplonosná látka ochladí a vrátí se zpět do výparníku. Následně se celý proces opakuje. Aktivní rekuperace je výrazně účinnější než rekuperace pasivní, vyžaduje však dodání elektrické energie, aby mohla fungovat.
  • Hybridní rekuperace je kombinací obou přístupů, umožňující optimalizaci vytápění a větrání.

Rekuperace a tepelné čerpadlo: Symbióza pro efektivní vytápění a větrání

Zajistěte si doma maximální teplotní komfort a zdravý vzduch, to vše s nízkými provozními náklady a bez zatížení životního prostředí. O vytápění se postará tepelné čerpadlo. Rekuperace podpoří dostatečnou výměnu vzduchu při udržení optimální teploty a správné vlhkosti

Tip: Přečtěte si o výhodách a nevýhodách tepelného čerpadla.

Chcete i vy ušetřit za energie a zajistit si pohodlné a udržitelné bydlení? Nechte si od nás nainstalovat tepelné čerpadlo na míru potřebám vaší domácnosti. Ušetřit s ním můžete až ⅔ nákladů na vytápění. Kontaktujte nás ještě dnes.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?

Spustit kalkulačku