Vyměňte elektrokotel za tepelné čerpadlo

Vyměňte elektrokotel za tepelné čerpadlo

Patříte mezi téměř 10 % českých domácností, které dosud topí elektrokotlem? Teď je ten správný čas nahradit ho tepelným čerpadlem. Nemusíte měnit otopnou soustavu ani přecházet na jinou distribuční sazbu, přitom si však snížíte roční výdaje za elektřinu až o polovinu.

Patříte mezi téměř 10 % českých domácností, které dosud topí elektrokotlem? Teď je ten správný čas nahradit ho tepelným čerpadlem. Nemusíte měnit otopnou soustavu ani přecházet na jinou distribuční sazbu, přitom si však snížíte roční výdaje za elektřinu až o polovinu.

Víte, že…? Pokud se rozhodnete vyměnit elektrokotel za jiný zdroj tepla, tepelné čerpadlo je jediná varianta, na kterou můžete čerpat dotaci z programu Nová zelená úsporám, a to ve výši až 110 000 Kč. Jiné typy vytápění nejsou podporovány.

Vytápění elektrokotlem je extrémně neekonomické a neustále zdražuje

Že je vytápění elektrokotlem drahé, vám říkat nemusíme, protože jste si toho jistě všimli na svém vyúčtování za elektřinu. V současné situaci, kdy skončilo vládní zastropování, navíc se výrazně zdražila regulovaná složka elektřiny, a to leckdy i o více než 60 %, vás může elektrokotel stát ještě výrazně víc. 

Proto je ten správný čas na změnu –  možná i pro vás bude nejlepší volbou tepelné čerpadlo. Proč? Snadný přechod na tento typ vytápění s minimem zásahů do vaší domácnosti, zachování maximálního pohodlí i stávající distribuční sazby, abyste nepřišli o výhodnou fixaci z předešlého období.

Karel Náprstek, vedoucí vývoje tepelných čerpadel a spoluzakladatel Woltair, říká: „Pokud jste dosud topili elektrokotlem, na nic nečekejte. Výměnou elektrokotle za tepelné čerpadlo ušetříte 50 % ročních nákladů na elektřinu.“

Vyzrajte na vysoké ceny energií: využívejte obnovitelné zdroje

Tepelné čerpadlo je velice úsporné – teplo, které dodává do domácnosti, totiž nemusí vyrábět, ale čerpá ho z venkovního prostředí, tedy z obnovitelných zdrojů. Pro svůj provoz potřebuje dodat pouze malé množství elektrické energieTopný faktor tepelného čerpadla dosahuje dle provozních podmínek hodnoty 2,5 až 5. To znamená, že za optimálních podmínek tepelné čerpadlo dokáže 1 kW dodané elektrické energie přeměnit na 5 kW tepelné energie. Zatímco elektrokotel vyrobí z 1 kW elektřiny maximálně 0,99 kW tepla.

Tip: Přečtěte si, jaké jsou náklady na provoz tepelného čerpadla.

V průměru za celý rok vám tak tepelné čerpadlo při přechodu z elektrokotle ušetří až ⅔ nákladů na vytápění a až 50 % celkových výdajů za elektřinu. Svou investici do pořízení tepelného čerpadla tak můžete mít zpět i za necelé dva roky. Podívejte se na náš výpočet ceny a návratnosti tepelného čerpadla:

Původní zdroj teplaelektrokotel
Podlahová plocha domu100 m2
Míra zateplenívysoká
Počet osob v domácnosti2
Ohřev vodyelektrický bojler
Spotřeba elektřiny15 956 kWh/rok
Tepelná ztráta5,8 kW
Otopné plochypodlahové
Navržené řešeníGrundig MM 8 bez TV
Cena řešení161 782 Kč
Výše dotace z NZÚ80 000 Kč
Původní měsíční platba za energie9 139 Kč
Cena energie6,91 Kč
Měsíční úspora za energie díky tepelnému čerpadlu5 456 Kč
Návratnost1,8 let
Úspora energie10,2 MWh/rok

Hladký přechod na tepelné čerpadlo s maximálním komfortem

Vysoká úspora provozních nákladů zdaleka není jedinou výhodou přechodu z elektrokotle na tepelné čerpadlo:

  • můžete ponechat stávající otopnou soustavu,
  • nejsou potřeba nové rozvody,
  • zůstane vám stávající tarif D57d s cenou fixovanou z předešlého období,
  • snadné ovládání a nenáročná údržba,
  • čistý vzduch v domácnosti bez produkce emisí,
  • umožňuje i chlazení domácnosti v letních měsících,
  • dá se zkombinovat s fotovoltaikou a od jara do podzimu tak provozní náklady pokrývat solární energií. Ročně snížíte výdaje za energie až o 80 %.

Dotace na výměnu elektrokotle za tepelné čerpadlo

Na výměnu elektrokotle za tepelné čerpadlo můžete čerpat dotaci z programu Nová zelená úsporámpokrýt tak až polovinu pořizovacích nákladůTepelné čerpadlo je jediným zdrojem tepla, za který můžete elektrokotel vyměnit, abyste dotaci z tohoto programu obdrželi (při přechodu z elektrokotle tak nemůžete získat podporu např. na kotel na biomasu). Toto omezení je v podmínkách NZÚ od září 2023.

Podporovány jsou tyto varianty:

Typ vytápěníMaximální výše dotace
tepelné čerpadlo vzduch-voda bez ohřevu TV80 000 Kč
tepelné čerpadlo vzduch-voda s ohřevem TV100 000 Kč
tepelné čerpadlo vzduch-voda s ohřevem TV, které bude napojené na fotovoltaiku140 000 Kč
tepelné čerpadlo země-voda s plošným kolektorem140 000 Kč

Pokud se váš dům nachází ve vybraném kraji, regionu či obci, můžete navíc čerpat bonus 10 %. Zvýhodněna je i kombinace více opatření najednou, tzv. kombinační bonus ve výši 10 000 Kč.

Vyměňte elektrokotel za tepelné čerpadlo od Woltair

Nevyhazujte zbytečně peníze za vytápění elektrokotlem, které je nejen neefektivní, ale také velmi neekologické. Pořízení tepelného čerpadla se může na první pohled zdát jako velká investice, ale díky značným úsporám za energie se vám vrátí běžně do 2 až 4 let. Úspory jsou tak velké, že z nich můžete pohodlně financovat tepelné čerpadlo, i když se rozhodnete pro úvěr, a i tak ještě ušetříte.

Kontaktujte nás ještě dnes a nechte si navrhnout vytápění s tepelným čerpadlem na míru svým potřebám. O váš projekt se postaráme od A do Z, a to včetně vyřízení dotace i pomoci s vhodným financováním.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?