Jak vybrat tepelné čerpadlo

Jak vybrat tepelné čerpadlo

Zabýváte se výběrem tepelného čerpadla? Ať už vaše volba padne na nejprodávanější druh tepelného čerpadla vzduch–voda, nebo na jiný typ, je důležité vědět hned na začátku, že pokud budete vybírat z opravdu špičkových výrobků, budou se parametry a ceny tepelných čerpadel lišit jen minimálně. 

Zásadní by pro vás mělo být to, jak u dané společnosti probíhá servis tepelného čerpadla a zda pro vás připraví zařízení, které vám skutečně nejlépe sedne. U Woltair máte navíc možnost získat montáž tepelného čerpadla v kombinaci se solární elektrárnou

Co je lepší: Jedna opravdová zkušenost, nebo 10 stran reklamních slovíček?

Malý průzkum reálných názorů vám přinese více užitku než čtení stovek reklamních letáků. Sledujte reference a zkušenosti ostatních zákazníků. Buďte důkladní a čerpejte z kvalitních zdrojů. 

Výkon čerpadla by vás měl zajímat nejvíce

Pokud chcete vědět více o parametrech tepelných čerpadel, zaměřte se hlavně na výkon čerpadla. Ten závisí na síle jeho kompresoru a na teplotě vstupních a výstupních médií. Neboli: především na tom, na jak vysokou teplotu potřebujete ohřívat topnou vodu (pro podlahové vytápění postačí teplota do 35 °C, pro klasické radiátory kolem 60 °C). 

Výkon tepelného čerpadla se volí s ohledem na tepelnou ztrátu vašeho domu. Tepelná ztráta domu je množství tepla, které celkem unikne z objektu za jednu hodinu, a udává se v kW. Nízkoenergetické domy mají tepelnou ztrátu kolem 3 kW, starý dům s nízkou mírou zateplení cca 15 až 20 kW. 

Správně zvolená výkonová řada čerpadla optimalizuje počet startů kompresoru. Pokud je čerpadlo poddimezováno, tj. má nižší výkon, než aby dokázalo pokrýt nároky na vytápění, kompresor se nadměrně zatěžuje, a hrozí, že se rychleji opotřebuje. To se pak negativně podepíše na životnosti tepelného čerpadla.

Výkon tepelných čerpadel typu on/off se podle evropského standardu dimenzuje na 80 % tepelné ztráty domu. Invertorová tepelná čerpadla se dimenzují na 100% pokrytí tepelné ztráty objektu. U nich totiž taktování nehrozí, protože, jak už jsme zmínili, typ jejich kompresoru umožňuje plynulou regulaci výkonu. 

S ohledem na to se tepelná čerpadla pro rodinné domy dodávají nejčastěji ve výkonových řadách kolem 6, 9, 12, 17 a 22 kW. Tepelná čerpadla vyšších výkonových řad jsou pochopitelně nákladnější než stroje s nižším výkonem.

Topný faktor? Nic složitého

Topný faktor tepelného čerpadla je neméně důležitý. Udává, kolik umí přístroj vytvořit tepla v poměru s množstvím vložené energie. Čím vyšší topný faktor bude vaše čerpadlo mít, tím méně elektrické energie spotřebujete. Setkat se můžete s označením COP (Coeficient Of Performance) nebo jednoduše s účinností tepelného čerpadla. Označení účinnost ale není zcela přesné. Mělo by vyšší váhu, kdyby se zařízení testovalo přímo ve vašich podmínkách. 

Výpočet topného faktoru: Pokud budete čerpadlu s výkonem 10 kW dodávat energii 5 kW, topný faktor vypočítáte jednoduše: 10/5. Vyjde vám, že vaše čerpadlo má topný faktor 2. 

Hlučnost, prostorová náročnost, jednoduchost obsluhy

Svatá trojice vaší pohody. Dejte si při svém výběru záležet právě na těchto aspektech, které s vámi budou „bydlet“. Ušetřené desítky tisíc ročně jsou krásné, ale když se kvůli hluku nevyspíte, budou vám připadat bezvýznamné. Špičková čerpadla se v současné době naštěstí vyrábí s hlučností nižší, než vám bude připadat zvuk budíku ze vzdálenosti 2 metrů. Více se dozvíte v článku o hlučnosti tepelného čerpadla.

Jaké vybrat tepelné čerpadlo?

Existují různé druhy tepelných čerpadel, které se svými specifickými vlastnostmi hodí pro různé domy. Liší se cenou, výkonem i nároky na montáž. Volbou správného typu zúročíte jeho výhody na maximum a budete si užívat maximálně efektivní vytápění s optimálním poměrem cena/výkon.

4 druhy tepelných čerpadel

Tepelná čerpadla fungují na principu přenosu tepla z jednoho prostředí do druhého. Podle typu prostředí, které využívají, rozlišujeme 4 druhy tepelných čerpadel

  • Vzduch–voda. Využívá teplo z venkovního vzduchu. Nejoblíbenější varianta v ČR. Snadná instalace, velmi dobrá účinnost, dostupná cena. U starších modelů může být vyšší hlučnost.
  • Voda–vodaTeplo čerpá ze spodních vod. Vysoká účinnost i topný faktor. Nevýhodou je náročná instalace i pořizovací cena.
  • Země–voda. Využívá teplo pod zemským povrchem získané hlubinným vrtem nebo půdním kolektorem. Má dlouhou životnost a stabilní provoz po celou topnou sezonu. Finančně náročné provedení, které vyžaduje zemní práce na pozemku.
  • Vzduch–vzduch. Nízká pořizovací cena, snadná instalace. Nevýhodou je nižší výkon a vyšší hlučnost. Hodí se spíše do menších objektů.

Zajímá vás, jak vybrat čerpadlo pro různé typy staveb? Přečtěte si také náš článek o tom, jaké je nejlepší tepelné čerpadlo.

Výběr podle ceny aneb kvalita se sama nevykřesá

Ano, s lacinými čerpadly sice v topné sezóně ušetříte podobně jako s čerpadly dražšími, jejich životnost však bude mizivá. Kvalitně vyrobené tepelné čerpadlo vydrží pracovat kolem 20 let a zcela logicky nemůže být o 30 % levnější než konkurence (což platí pro evropská i česká čerpadla), jelikož drahé komponenty musí nakoupit každý výrobce, kterému jde právě o kvalitu.

Snižte cenu pomocí dotace

Dotace na tepelná čerpadla běží i v roce 2024 a pomohou vám snížit pořizovací náklady až o polovinu. Z programu Nová zelená úsporám můžete získat až 110 000 Kč. Pro nízkopříjmové domácnosti jsou určeny Kotlíkové dotace, z nichž lze čerpat až 180 000 Kč a pokrýt dokonce až 95 % vstupních nákladů.

I čerpadla mají své pověsti a mýty

„Dopřejte si švédskou kvalitu.“

Švédská kvalita tepelných čerpadel jako termín neexistuje. Často se můžeme setkávat s reklamními slůvky, které mluví o švédských tepelných čerpadlech jako o těch nejlepších, zapomíná se však na to, že i jiné země dokáží vyrobit stejně kvalitní čerpadla podobně jako mohou být švédská čerpadla dobrá a špatná.

„Tepelná čerpadla slouží pouze k vytápění.“

Tepelná čerpadla umí ohřívat vodu a v létě chladit interiér. Je jen na vás, k čemu čerpadlo chcete využívat.

„Tepelné čerpadlo je skvělé pro ohřev bazénu.“

Nedoporučujeme ohřívat vodu v bazénu týmž čerpadlem, které slouží k vytápění objektu. Čerpadlo se tím zbytečně opotřebovává. Výhodněji vyjde nákup levnějšího malého čerpadla pro ohřev bazénu dostupného v řadě obchodů v ČR.

„Nejlepší je nakoupit u výrobce.“

Nákup u výrobce je samozřejmě dobrá volba. Nicméně výrobce vám nikdy neřekne, že se vám ve skutečnosti vyplatí trochu jiné čerpadlo od jiné značky. Ani servis není u všech výrobců stejný. S Woltair odpadá internetové bloudění a oslovování desítek firem pro zjišťování ceny. Získáte zdarma objektivní srovnání toho nejkvalitnějšího, co na českém trhu můžete objevit

A kdo to dotáhne až k samotné montáži tepelného čerpadla, neprohloupí. Vyzkoušejte například online kalkulačku vytápění, která bude počítat za vás a do pár minut vám zašle cenovou nabídku na e-mail. Nezávazně tak zjistíte, na kolik by vás vyšla celá instalace do posledního šroubku.

Nyní už víte, jak vybrat tepelné čerpadlo a na co si dát pozor. Vy si s tím ale starosti dělat nemusíte. Proberte vaše požadavky s Woltair experty, kteří vám na základě detailního zaměření vyberou to nejlepší tepelné čerpadlo, které vám spolehlivě zajistí teplo domova.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?