Vytápění fotovoltaikou: Jak dosáhnout nejvyšší úspory

Vytápění fotovoltaikou: Jak dosáhnout nejvyšší úspory

Věděli jste, že fotovoltaikou můžete i vytápět? Přesto, že v zimním období není intenzita slunečního záření taková, abyste energetické nároky na vytápění pokryli ze 100 % doma vyrobenou elektřinou, i tak vám ale přinese značné úspory. Vytápět fotovoltaikou se nejvíc vyplatí ve dvou případech. Čtěte dál a dozvíte se, které to jsou.

Věděli jste, že fotovoltaikou můžete i vytápět? Přesto, že v zimním období není intenzita slunečního záření taková, abyste energetické nároky na vytápění pokryli ze 100 % doma vyrobenou elektřinou, i tak vám ale přinese značné úspory. Vytápět fotovoltaikou se nejvíc vyplatí ve dvou případech. Čtěte dál a dozvíte se, které to jsou.

Mýty o vytápění fotovoltaikou

Abychom mohli vidět skutečný přínos fotovoltaiky do života běžné domácnosti v našich zeměpisných šířkách, musíme odkrýt nejrozšířenější mýty o fotovoltaice, především ty o jejím zimním provozu

Pojďme se na fotovoltaiku dívat realisticky: domácí solární elektrárna vyrábí elektřinu po celý rok, a to i za zhoršených povětrnostních podmínek. Na druhou stranu ale v zimě nedokáže vyrobit tolik elektřiny, aby dokázala plně pokrýt energetické nároky domácnosti. Největší benefity přinese fotovoltaika těm rodinným domům, které:

  • jsou nízkoenergetické nebo pasivní; díky nízkým tepelným ztrátám jsou totiž i energetické nároky nízké; o to větší procento energie tak dokáže pokrýt fotovoltaika;
  • pořídí si kombinaci fotovoltaiky a tepelného čerpadla; čerpadlo je totiž velice energeticky úsporné a většinu potřebné energie čerpá z venkovního prostředí, pouze necelou třetinu čerpá ze sítě nebo právě z fotovoltaiky.

Fotovoltaika se vyplatí samozřejmě i těm, kteří mají starší dům s vysokými tepelnými ztrátami, i těm, kteří využívání topení elektřinou (elektrokotlem s vysokou spotřebou). Pokud ale chcete být maximálně energeticky soběstační a co nejvíc ušetřit za energie, doporučujeme zvážit výše uvedené kroky – tedy zateplit dům nebo investovat do tepelného čerpadla.

Fotovoltaika v zimě

Největší položkou v rozpočtu domácnosti z hlediska energií je vytápění. To nejvíc potřeba právě v zimním období, kdy je produkce solární energie nejnižší. Solární vytápění v zimě tak dokáže pokrýt energetické potřeby průměrné domácnosti zhruba z 20 %. To sice není závratné číslo, pořád se však jedná o znatelnou úsporu. Nižší sluneční aktivitu kompenzuje sníh, který pomáhá s druhotným odrazem světla na panely. A také nízké teploty – účinnost solárních panelů totiž v zimě roste přibližně o 0,4 % na každý °C.

Tip: Zajímá vás, jak funguje fotovoltaika v zimě? Přečtěte si náš další článek. Doporučujeme vám podívat se také na to, jaká je intenzita slunečního svitu v ČR a kolik elektřiny díky tomu dokáže fotovoltaika vyrobit v součtu za celý rok. Rovnou vám prozradíme, že pokud započítáte i odprodej přebytků do sítě, můžete s fotovoltaikou ročně ušetřit 50 až 80 % nákladů za energie.

Možnosti vytápění fotovoltaikou

Solární vytápění se dá realizovat třemi různými způsoby. Nejefektivnější je první z nich, tedy fotovoltaické vytápění.

  • Fotovoltaické vytápění – sluneční záření se přeměňuje na elektrickou energii, která pak napájí zdroj tepla. Ten pak elektrickou energii přeměňuje na teplo. Čím efektivnější topnou soustavu máte, tím více vyrobené energie se na teplo přemění. Nejúčinnější variantou je podlahové topení, které dokáže objekt dostatečně vytopit pomocí topné vody o teplotě do 35 °C, zatímco klasické radiátory by k tomu potřebovaly vodu ohřátou na 60 °C. Jak už bylo řečeno, ideálním zdrojem tepla bude v tomto případě tepelné čerpadlo. V objektech s velmi nízkou tepelnou ztrátou se dá využít také elektrokotel nebo solární přímotop, který se připojuje pomocí solárních konektorů.
  • Teplovzdušné solární vytápění – pomocí solárních kolektorů se ohřívá vzduch, který se pak pomocí ventilátorů rozvádí přímo do objektu.
  • Kapalinové solární vytápění – v solárních kolektorech se ohřívá speciální kapalina, která pak teplo předává do zásobníku s vodou, kterou pak můžete dále používat. Přečtěte si více o solárním ohřevu vody.

Kombinace fotovoltaiky a tepelného čerpadla

Propojením tepelného čerpadla a fotovoltaiky můžete ušetřit za energie i 100 000 Kč ročně. Toto řešení sice vyžaduje poměrně velkou vstupní investici, ale zato s obrovským přínosem. Díky dotační podpoře až 384 000 Kč z programu Nová zelená úsporám se vám celá investice může vrátit už za 4 roky. Podrobně si o tom přečtěte v článku o kombinaci tepelného čerpadla a fotovoltaiky.

 

Chcete i vy začít výrazně šetřit za energieKontaktujte nás a nechte si navrhnout fotovoltaiku na míru, třeba i v kombinaci s tepelným čerpadlem. O vaši zakázku se postaráme od A do Z, včetně vyřízení dotace a pomoci s financováním, které vám zajistí náš partner Stavební spořitelna České spořitelny.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?

Spustit kalkulačku