Tepelné čerpadlo pro rodinný dům

Tepelné čerpadlo pro rodinný dům

Hledáte vhodné vytápění pro svůj dům? Stále oblíbenější variantou jsou tepelná čerpadla, která se hodí do starších budov i novostaveb. Vyplatí se i vám? Podle čeho se rozhodnout? Vysvětlujeme v následujícím textu.

Hledáte vhodné vytápění pro svůj dům? Stále oblíbenější variantou jsou tepelná čerpadla, která se hodí do starších budov i novostaveb. Vyplatí se i vám? Podle čeho se rozhodnout? Vysvětlujeme v následujícím textu.

Co je tepelné čerpadlo a jak funguje?

Tepelná čerpadla představují moderní a ekologický způsob, jak vytápět rodinný dům. Principem tepelného čerpadla je využití volně dostupného tepla z venkovního prostředí k vytápění interiéru. Díky tomu, že nevytváří teplo, ale jeho energii pouze přenáší, je čerpadlo energeticky účinným vytápěním se zcela bezemisním provozem. Podle toho, jaká prostředí používá k přenosu tepla, se dělí na různé typy. Nejrozšířenější jsou u nás tepelná čerpadla vzduch-voda a právě jim se v tomto článku věnujeme.

Nízké náklady na provoz a spolehlivé pokrytí tepelné ztráty

Zatímto v bytových domech jsou úniky tepla pro jednotlivé domácnosti téměř zanedbatelné, v rodinných domech – zejména v těch starších a méně zateplených – jsou aspektem, který výrazně ovlivňuje účty za vytápění. Tepelné čerpadlo díky svému výkonu a vysoké účinnosti (až 350 %) dokáže tyto ztráty efektivně pokrýt a díky nízkým provozním nákladům přinést snížení výdajů za vytápění dokonce až o ⅔.

Tip: Nakolik se vyplatí různé druhy topidel? Připravili jsme pro vás velké srovnání zdrojů vytápění.

Stabilní teplota a personalizované ovládání

Nastavení požadované stabilní teploty je s čerpadlem samozřejmostí. Pokud máte specifické nároky na teplotu v určitých částech domu (třeba chcete mít v ložnicích chladněji nebo naopak potřebujete dodat více tepla do místností v podkroví, kde jsou kvůli nezateplené střeše vyšší tepelné ztráty), umožňuje čerpadlo zapojení více topných okruhů (např. pro různá patra), takže každý můžete ovládat individuálně.

Komplexní řešení pro vytápění, ohřev vody i chlazení

V rodinném domě potřebujete nejen vytápět, ale také ohřívat vodu a v létě zase ochlazovat interiér nebo třeba ohřívat bazén. S tím vším si tepelné čerpadlo umí velmi efektivně poradit.

Rodinný dům poskytuje dostatek prostoru pro umístění čerpadla

Běžný rodinný dům s alespoň malou zahrádkou má dostatek prostoru pro umístění tepelného čerpadla. Pro vnitřní jednotku potřebujete místo zhruba o velikosti dvou ledniček. Venkovní jednotka by neměla stát přímo pod okny obytných místností a před sebou měla být alespoň 3 metry volného prostoru, aby se zvuk, který z čerpadla vychází, neodrážel od stěn ani dalších objektů. Více o tom, kam umístit tepelné čerpadlo, aby vás ani sousedy nerušilo, se dozvíte ve speciálním článku.

Vhodnost pro novostavby i starší domy

Novostavby

Nové domy mají obvykle lepší tepelnou izolaci a nižší tepelné ztráty. Navíc často disponují podlahovým vytápěním, které efektivně vytápí dům i při nízké teplotě topné vody kolem 30 až 35 °C (zatímco klasické radiátory potřebují vodu nad 60 °C). Podtrženo a sečteno: tepelné čerpadlo, které je samo o sobě velmi úsporné, bude mít v takových typech domů provozní náklady skutečně minimální.

Starší domy

Starší domy často trpí vyššími tepelnými ztrátami než nové stavby. Tepelné čerpadlo je v těchto případech atraktivním řešením, neboť může tyto ztráty částečně kompenzovat. Vždy ale samozřejmě dává smysl pokusit se co nejvíc snížit tepelné ztráty domu, případně přistoupit i k jeho rekonstrukci, abyste za vytápění neplatili víc, než je nezbytně nutné. 

Tip: Na zateplení domu nebo i celou rekonstrukci můžete čerpat dotaci z programu Nová zelená úsporám; nízkopříjmové domácnosti i z programu Nová zelená úsporám Light.

Kdy se tepelné čerpadlo nevyplatí

I když tepelná čerpadla nabízejí mnoho výhod, existují i situace, kdy jeho pořízení nebude dávat smysl. 

  • Extrémně nízká tepelná ztráta domu: Pokud je tepelná ztráta nižší než 3 kW (tj. u nízkoenergetických a pasivních domů), budou náklady na vytápění obecně nízké. S ohledem na to může být návratnost tepelného čerpadla relativně dlouhá. 
  • Extrémně vysoká tepelná ztráta domu: Máte-li naopak zcela nezateplený dům a nemůžete si dovolit rekonstrukci, bylo by vytápění elektřinou nebo plynem příliš nákladné. V takovém případě asi nezbyde nic jiného, než zůstat (alespoň dočasně) u vytápění např. peletami.
  • Nedostatek prostoru či hustá zástavba: Tepelná čerpadla vzduch-voda jsou prostorově nenáročná, přesto v některých případech může být místo, které je k dispozici, pro instalaci technologie nedostatečné (větší problémy mohou nastat s dalšími typy tepelných čerpadel, jako jsou systémy země-voda a voda-voda, které mají specifické nároky na instalaci). Problém může nastat hlavně u domů bez zahrady nebo v řadové zástavbě, kam se čerpadlo sice vejde, ale mohlo by být příliš blízko k obytným místnostem ať už vlastního nebo sousedního domu, a mohla by hrozit zvýšená hlučnost. 

Hodí se čerpadlo pro váš dům? Nechte si to spočítat

Tepelná čerpadla vzduch-voda jsou efektivní, ekologická a dlouhodobě udržitelná možnost vytápění rodinných domů. Díky své všestrannosti se hodí jak do starších domů s vyššími tepelnými ztrátami, tak i do nových moderních staveb. Přesto, že tepelná čerpadla mají určitá omezení, jejich výhody převažují a mohou představovat dlouhodobě úsporné a šetrné řešení pro téměř každou domácnost

Je ale nezbytné takový systém vytápění navrhnout přesně na míru a propočítat, nakolik se vám tepelné čerpadlo vyplatí a jaká bude jeho návratnost. Kontaktujte nás a nechte si sestavit nezávaznou nabídku, ať si můžete být jisti, že vaše investice do nového zdroje tepla bude smysluplná.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?

Spustit kalkulačku